Pieczona gruszka z ricottą

22 listopada 2016 19:10 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Pieczona gruszka z serkiem ricotta, fot. Fotolia

Pieczona gruszka z ricottą

Składniki:

– 4 gruszki

– 150g sera ricotta

– 2 krople aromatu waniliowego

– 4 łyżki miodu

– 4 łyżki płatków migdałowych

– orzechy włoskie

– 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj serem ricotta wymieszanym wcześniej z aromatem waniliowym. Następnie na wierzchu ułóż płatki migdałowe oraz orzechy, po czym posyp je cynamonem i polej miodem. Wstaw gruszki do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i zapiekaj przez 15-20 minut. Powinny się zarumienić, zmięknąć oraz puścić sok. Smacznego!

Przepis:

http://www.elle.pl/kuchnia/artykul/pieczona-gruszka-z-serkiem-ricotta

 




Dodaj komentarz