Omlet ze szpinakiem, avocado i serem feta

19 września 2016 13:41 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

omlet_ze_szpinakiem_awokado_serem_feta_01_0

SKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 301 KCAL

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 40 g sera feta
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 0,5 łyżeczki masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
  • Na patelni roztopić pół łyżeczki masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
  • Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
  • Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.

Przepis: www.kwestiasmaku.com




Dodaj komentarz