Sałatka z jajkiem i rzodkiewką
Składniki 4 jajka 1/3 główki sałaty lodowej pęczek rzodkiewki 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie) 50 g płatków migdałów SOS... Więcej...
Składniki 4 jajka 1/3 główki sałaty lodowej pęczek rzodkiewki 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie) 50 g płatków migdałów SOS... Więcej...
Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 liść pora 2 liście kapusty włoskiej 2 lub 3... Więcej...
Składniki – 6 dużych pieczarek – 3 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów... Więcej...
Składniki: 250 g rostbefu 2 piersi kurczaka 1 cukinia 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone... Więcej...
Składniki: 200 g czarnej soczewicy beluga 1 brokuł 200 g pomidorków koktajlowych garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni starty ser... Więcej...
Składniki Kasza jęczmienna pęczak – 5 płaskich łyżek (70g) Łosoś (filet lub dzwonko) – ok. 80g Zielony groszek mrożony –... Więcej...
SKŁADNIKI 1 nieduży kalafior (ok. 600-700 g) 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g) lub ⅓ szklanki surowej ciecierzycy 1,5 łyżeczki... Więcej...
Z SKŁADNIKI: -1 mala cebula -300 g marchwi -ok. 500 ml wody -1 puszka pomidorów pelati -ząbek czosnku -3-4 łyżki... Więcej...
SKŁADNIKI 1 pęczek szparagów 200 g mrożonych brokułów 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 mała cebula wraz ze szczypiorem... Więcej...
SKŁADNIKI 4 nieduże cukinie 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 4 duże pomidory, bez... Więcej...
Przepisy na fit kolacje są dziś niezbędne każdemu, kto stara się zgubić nadmiar niechcianych kilogramów za pomocą zbilansowanej diety i odpowiednio dobranych treningów. Samodzielne przyrządzanie poszczególnych posiłków jest znacznie łatwiejsze, gdy masz możliwość skorzystania z gotowego pomysłu. W tym dziale znajdziesz jednak nie tylko proste przepisy, według których przygotujesz smaczne i zdrowe potrawy. Każde z prezentowanych przez nas dań jest bowiem nie tylko dietetyczne, ale też idealnie skomponowane z wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziesz tu posiłki stanowiące źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do budowy tkanki mięśniowej białek oraz bogatych w witaminy z grupy B węglowodanów złożonych.
Podobnie jak pozostałe spożywane przez nas w ciągu dnia posiłki również kolacja ma jedno podstawowe zadanie. Powinna ona dostarczać organizmowi ostatniej porcji energii przed snem i zapobiegać nagłym spadkom poziomu glukozy we krwi podczas nocnego wypoczynku. Jej zjedzenie zapewni nam jednak spokojny sen tylko wówczas, gdy zjemy ją odpowiednio wcześniej i gdy będzie się ona składała z wartościowych i stosunkowo lekkostrawnych produktów.
Specjaliści zalecają jedzenie ostatniego posiłku na około 2-3 godzin przed pójściem spać. Oznacza to, że jeżeli nie planujesz pójść spać około 20:00-21:00, pomysł na jedzenie ostatniego posiłku przed 18:00 jest całkowicie nieuzasadnionym mitem. Spożycie kolacji tak wcześnie w przypadku, gdy wieczorne godziny poświęcasz nie na wypoczynek, lecz na pracę czy inne aktywności, może okazać się bezcelowe. W międzyczasie zdążysz zgłodnieć, przez co tuż przed snem albo pozwolisz sobie na małą przekąskę, albo położysz się spać z pustym brzuchem. W tej drugiej sytuacji z pewnością się jednak nie wyśpisz – uczucie głodu spowoduje wydzielanie hormonu stresu, czyli kortyzolu, a ten raczej nie da Ci szans na spokojny sen.
Czy to oznacza, że wystarczy na parę godzin przed pójściem spać zjeść cokolwiek? Oczywiście, nie. Na ostatni posiłek w ciągu dnia powinno się wybierać raczej produkty wartościowe i bogate w mikroelementy i substancje odżywcze. Należy unikać jednak ciężkostrawnych dań, które mogłyby powodować problemy żołądkowe. Wieczorna pora nie jest też dobrym momentem na posilanie się cukrami prostymi w postaci słodyczy czy nawet owoców. Lepszym pomysłem będzie wzbogacenie źródeł białka i zdrowych tłuszczów dodatkami zawierającymi cukry złożone: pełnoziarnistym pieczywem czy makaronem, ryżem lub ulubionym rodzajem kaszy.
Wiele osób podczas różnego typu diet redukcyjnych unika w ogóle jedzenia wieczorami. Podążają one za popularnym niestety mitem, że ostatni posiłek dnia zawsze się odkłada, bo przed snem nie zdążymy go spalić, dlatego lepiej nie jeść go wcale. Jest to oczywiście myślenie błędne. Wspomnieliśmy już o tym, że gdy zaczynasz odczuwać głód Twój organizm niemal natychmiast zaczyna produkować hormon stresu. Jego podwyższony poziom nie pozwala na spokojny sen, przez co zamiast wypocząć przewracasz się z boku na bok przy akompaniamencie burczącego brzucha. Z tej sytuacji nie ma już niestety dobrego wyjścia – zarówno podjadanie w środku nocy, jak i brak odpowiedniej ilości snu przyczynią się do zniweczenia efektów diety. Udowodniono bowiem, że niedobór snu może stanowić jedną z przyczyn nadwagi i otyłości. Jeżeli chcesz uniknąć tej patowej sytuacji skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj zdrowy, lekkostrawny posiłek, który z pewnością Cię nie utuczy, a jedynie pomoże organizmowi lepiej funkcjonować i szybciej spalać istniejącą tkankę tłuszczową zarówno podczas wypoczynku, jak i podczas treningów!