Kasza z marchewką i groszkiem

19 września 2016 13:58 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

kaszotto z marchewką i groszkiem

SKŁADNIKI 4 PORCJE

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 200 g mrożonego groszku
  • pieprz
  • sól w zależności czy bulion mamy słony czy nie
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy masło. Dajemy pokrojona w kostkę cebule. Podsmażamy. Dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy tak aby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka. Zalewamy połową bulionu zostawiamy do gotowania cały czas sprawdzając czy nie trzeba dolać bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion dajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i zalewamy pozostałym bulionem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dajemy groszek i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Przepis: www.kaszomania.pl




Dodaj komentarz