Dyniowe ciastka z czekoladą

22 listopada 2016 18:53 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Dyniowe ciastka z czekoladą

Składniki na około 18 ciasteczek:

Suche składniki:
– 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Mokre składniki:
– 3/4 szklanki purée z dyni*
– 1/4 szklanki delikatnego oleju
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego
–  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:

Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni. W dużej misce po­łą­czyć suche skład­ni­ki, w mniej­szej wy­mie­szać przy po­mo­cy mik­se­ra olej razem z cu­krem. Na­stęp­nie dodać dy­nio­we purée i wszyst­ko po­now­nie zmik­so­wać.

Po­wo­li do­da­wać mokre skład­ni­ki do su­chych, mie­sza­jąc wszyst­ko szpa­tu­łą lub drew­nia­ną łyżką. Mie­szać krót­ko, kiedy tylko skład­ni­ki się po­łą­czą dodać cze­ko­la­dę i de­li­kat­nie wmie­szać ją w cia­sto.

Przy po­mo­cy łyżki na­kła­dać na dużą bla­chę wy­ło­żo­ną pa­pie­rem do pie­cze­nia klek­sy, świet­nie spraw­dza się tu łyżka do lodów. Kiedy całe cia­sto bę­dzie wy­ło­żo­ne, wsu­nąć ciast­ka do pie­kar­ni­ka i piec 12 – 14 minut. Naj­le­piej sma­ku­ją jesz­cze cie­płe tego sa­me­go dnia, do­brze jest zjeść je w ciągu dwóch dni od upie­cze­nia.

Jak zro­bić purée z dyni: dynię na­le­ży prze­kro­ić na pół, na­stęp­nie po­ło­żyć na bla­sze pie­kar­ni­ka skórą do dołu i piec w sko­ru­pie w 200 stop­niach przez około go­dzi­nę lub do czasu, aż dynia bę­dzie mięk­ka. Na­stęp­nie usu­nąć pest­ki, a potem wy­dłu­bać łyżką miąższ z dyni i zmik­so­wać go blen­de­rem na gład­kie purée.

Przepis:

http://www.jadlonomia.com/przepisy/dyniowe-ciasteczka-z-czekolada/

 




Dodaj komentarz