Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku

24 listopada 2016 13:36 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku

Składniki:

Rybka: 

  • Polędwica z dorsza – ok. 100g
  • Orzechy włoskie (zmielone na drobne kawałeczki) – 1 łyżka
  • Czosnek niedźwiedzi – 2 szczypty (można pominąć lub zastąpić innymi ziołami)
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Buraczany pęczak: 

  • Kasza pęczak owsiany (może być też jęczmienny) – 50g
  • Burak – 0,5 średniej sztuki
  • Bulion – 1 szklanka
  • Odrobina soli

Surówka z kapusty pekińskiej: 

  • Kapusta pekińska – 1/4 główki
  • Pomidory suszone – 2 – 3 sztuki
  • Oliwki – kilka sztuk
  • Cebula – do smaku
  • Olej spod pomidorów suszonych – łyżeczka
  • Pieprz

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotuj przez ok. 30 – 40 minut. W tym czasie przygotuj rybę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Włóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch ryby wyłóż grubą panierkę z orzechów. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Kapustę posiekaj, dodaj oliwki i pokrojone pomidory oraz cebulę. Przypraw pieprzem i wymieszaj. Złóż potrawę i oprósz ją jeszcze czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.

Przepis:

http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com




Dodaj komentarz