Dietetyczna, włoska Carbonara!

13 stycznia 2017 21:32 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

image-1

 

Moim zdaniem nie ma nic lepszego do jedzenia niż prawdziwa włoska kuchnia (oczywiście poza omletami i fit ciastkami)! W poprzednim wcieleniu byłam chyba Włoszką, bo makarony, sosy, pizze towarzyszą w moim menu odkąd pamiętam (z pewnością dlatego byłam kiedyś słodkim grubaskiem). Chcąc to zmienić i przechodząc 15 kg temu na dietę myślałam, że będę musiała zrezygnować z tego typu jedzenia, ponieważ nie jest „fit”. Sama nazwa odstrasza, a na myśl o boczku wiele osób trzęsie spodniami ze strachu o każdy dodatkowy kilogram. Nic bardziej mylnego;) Wiecie, że taki makaron można włączyć na stałe do swojego jadłospisu? Po raz kolejny robię rekonstrukcje i odchudzam kaloryczne danie. Kombinuje, dopasowuje, zamieniam składniki i… Cieszę się pysznym kremowym sosem na bazie żółtka i makaronu;) bez wyrzutów sumienia! Bez cheatmeala! Czego chcieć więcej? Czy jest na świecie coś piękniejszego?

 

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • 50 g makaronu razowego spaghetti
  • 30 g boczku wędzonego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • żółtko
  • 20g tartego parmezanu
  • 8g oleju – łyżka

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Boczek kroimy w paski i smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
  • Oddzielamy białko od żółtka i żółtko dodajemy do jogurtu naturalnego, dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowany sos wylewamy na patelnie, przyprawiamy. (U mnie – sól, bazylia, oregano, pieprz)
  • Makaron odcedzamy, przekładamy na talerz i polewamy sosem.
  • Cieszymy się smakiem i jesteśmy dumni ze swojego talentu kulinarnego:)

 

MAKRO:
Kcal: 635
B: 28,2
T: 38,5
W: 42,7

 

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą. 

 

image

 

image-2




Dodaj komentarz