Czekoladowe naleśniki z nasionami chia, kokosem i jeżynami

13 stycznia 2017 21:09 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

jez2

 

Nic nie poradzę, że tak bardzo kocham kokosa 😉 Wymyślam przeróżne kombinacje – na słodko, na słono i zawsze mi wychodzi i do wszystkiego pasuje. I bardzo dobrze, bo kokos ma wiele wartości odżywczych i warto go włączyć do swojej diety. Mimo, że jest dość kaloryczny zawiera cenne i niespotykane kwasy tłuszczowe, minerały. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości na długi czas. Polecany jest przy odchudzaniu ze względu na właściwości przyspieszające metabolizm.

 

JEŻYNY natomiast (bo to one będą dziś głównym gościem programu) to mega silne antyoksydanty. Tak jak kokos zawierają dużą ilość błonnika i przyspieszają przemianę materii. Jaki z tego wniosek? Proponowane przeze mnie śniadanie to mega bomba witaminowa, antynowotworowa, a do tego sycąca wyżerka dla łasuchów 🙂

 

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 40 g dowolnej mąki(u mnie ryżowa)
  • 5 g gorzkiego kakao
  • woda to rozcieńczenia
  • odrobina oleju do posmarowania patelni

Farsz:

  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 6 g wiórek kokosowych
  • 10 g nasion chia
  • 150 g jeżyn

Przygotowanie:

  • Mleczko kokosowe połączyć z wiórkami i nasionami chia, odstawić na godzinę do napęcznienia nasion.
  • Jajko roztłuc, dodać mąkę, kakao i odpowiednią ilość wody. Ubić na masę bez gródek.
  • Olej rozprowadzić na patelni za pomocą ręcznika papierowego i smażyć naleśniki.
  • Przekładać przygotowanym farszem. GOTOWE!;)

Przepis przygotowany przez autorkę bloga www.fitnat.pl oraz udostępniony na tym blogu za jej zgodą. 

 

jez1

 

jez3




Dodaj komentarz