Cukinia zapiekana z pomidorami i mozarellą

20 września 2016 10:17 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Cukinia faszerowana pomidorami i mozarellą

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże cukinie
  • 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 duże pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę (polecam usunąć sok z pestkami)
  • 200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Umyć cukinie, odciąć nożem końce i łyżeczką o ostrym brzegu wydrążyć miąższ. Należy zostawić ścianki o grubości 1 cm. Miąższ przełożyć do miseczki, a wydrążone cukinie posypać solą (pół łyżeczki) i odstawić na sicie, aby wyciekł z nich sok.

W tym czasie przygotować nadzienie. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić wszystkie składniki nadzienia: cebulę, pomidory, czosnek, płatki migdałowe, posiekany miąższ cukinii (ten, który został wydrążony), pół łyżeczki soli, pieprz i tymianek. Smażyć przez 5 minut, stale mieszając, na średnim ogniu. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać do warzyw zielony pieprz, połowę mozzarelli i wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wydrążone cukinie starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na posmarowanej oliwą (1 łyżka) brytfannie i nadziać każdą warzywno-serowym farszem. Posypać pietruszką i resztą mozzarelli. Skropić 1 łyżką i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Tak przygotowane cukinie podaje się niezbyt gorące. Odpowiednim dodatkiem jest kromka świeżej bułki lub ryż ugotowany na sypko i przyprawiony posiekanym koperkiem, świeżym tymiankiem, zmielonym czarnym pieprzem.

Przepis: www.jedzeniezpasja.com




Dodaj komentarz