Burgery z soczewicy

19 września 2016 14:08 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

burger-z-soczewicy

SKŁADNIKI  2 PORCJE

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można mniej)
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • dwie bułki pełnoziarniste
  • sałata fryzowana
  • rzeżucha
  • ser feta
  • pomidor
  • ketchup/jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Po ostudzeniu zmielić przy pomocy blendera. Cebulę, pomidory i czosnek posiekać na drobno. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać pomidory i czosnek i jeszcze minutę podsmażać. Masę z soczewicy wymieszać dokładnie z otrębami, jajkiem, podsmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej. Z masy uformować kotlety (nam wyszło 10 sztuk) i smażyć na złocisto z obydwu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.

Przepis: www.cookinggoodlooking.blog.pl




Dodaj komentarz