Indeks glikemiczny produktów żywnościowych

23 listopada 2016 14:01 Opublikowane przez Zostaw swój komentarz

Znalezione obrazy dla zapytania tabela indeksów glikemicznych

POZNAJ INDEKS GLIKEMICZNY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

Indeks glikemiczny (IG) produktów żywnościowych pozwala na klasyfikację ich na podstawie wpływu na stężenie glukozy we krwi na 2-3 godziny po ich spożyciu. Dzięki temu możemy określić,  w jakim tempie produkty podwyższają poziom glukozy (cukru) we krwi i tym samym wpływają na ilość wytwarzanej w organizmie insuliny. Im szybciej produkt ulega trawieniu, tym wyższa wartość indeksu. Jeden z największych wzrostów poziomu glukozy (glikemii poposiłkowej) obserwuje się po spożyciu czystej glukozy. Z tego względu dla tej substancji przyjęto wartość indeksu -100 (w skali od 0 do 100).

Na postawie wartości indeksu glikemicznego ustalono klasyfikacje na 3 grupy:

  • Produkty o niskim IG – poniżej 55
  • Produkty o średnim IG 55 – 70
  • Produkty o wysokim IG – powyżej 70

Najlepiej jest układać codzienny jadłospis z produktów posiadających niski oraz średni IG, co jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia, sprzyja utracie wagi i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Im wyższa zawartość białka oraz tłuszczów w produkcie,  tym niższy jest IG produktu.

 

Czym jest ładunek glikemiczny (ŁG) ?

To rzeczywisty wpływ porcji spożytego produktu lub potrawy na glikemię poposiłkową. Ładunek glikemiczny obliczamy wg wzoru:

ŁG= (IG X ilość węglowodanów w gramach) / 100

Ładunek glikemiczny klasyfikujemy na 3 grupy:

  • Niski ładunek glikemiczny <10 g
  • Średni ładunek glikemiczny 10 – 20 g
  • Wysoki ładunek glikemiczny > 20 g

Najważniejsze zasady zdrowego żywienia oparte na IG:

  • Produkty posiadające niski IG są wolniej trawione, dzięki czemu towarzyszy nam dłuższe uczucie sytości, powinny stanowić podstawę naszej diety.
  • Stosowanie diety opartej na produktach o niskim i średnim IG pozwala na utrzymanie niskiego poziomu insuliny, co zapobiega gromadzeniu się tłuszczu oraz wspomaga wykorzystanie jego zapasów na energię oraz zapewnienie stałego poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiegamy napadom głodu i nadmiernemu pojadaniu między posiłkami.
  • Dieta oparta na produktach o niskim i średnim IG pomaga skutecznie obniżyć masę ciała



Dodaj komentarz